Хвалбите допринасят за изграждането на погрешни разбирания и принципи в живота

...
Хвалбите допринасят за изграждането на погрешни разбирания и принципи в живота
Коментари Харесай

Психология за родители: Хвалете момчето, възхищавайте се на момичето

Хвалбите способстват за построяването на неправилни разбирания и принципи в живота на бъдещите дами. Ако хвалите дребното момиче за това, което е направило – доста вкусно, доста чисто, доста красиво – в него се формира разбирането, че получава самопризнание само, когато има някакви заслуги.

“Получавам самопризнание единствено за това, което съм направила ”.

Това е разрушителен принцип за дамите. Истинското схващане за нея би трябвало да бъде – аз съм почтена за обич, такава каквато съм, тъй като съм интелигентна, грижовна, тъй като оказвам помощ, тъй като съм самодива в кухнята, принцеса на сърцата. Жените имат здрава душeвност, когато утвърждават себе си и одобряват своята природа.

“За да имам обич, нужно е просто да бъда себе си. ” – подобен е естественият женски принцип, в който би трябвало да възпитавате своите дребни девойки. Ако вие започнете да ги хвалите за заслуги, те незабавно стартират да си вършат сметка – в случай че няма за какво да ме похвалят, любовта мога само да си я „ проработя ”, има ли заслуги – има и обич.

Дайте на своята дъщеричка разбирането, че тя е съвършена и прелестна такава, каквато е. Че няма потребност да се впуска в гонене и заслужаване на любовта – защото вие я обичате и й се възхищавате за това, което е тя самата.

При момчетата всичко е тъкмо назад. Майките доста обичат да приказват – ти си ми такава хубост, такова слънчице, подобен хитрец. Цялото това удивление в крайна сметка способства за “обезсилването ” и загубата на упоритост при бъдещия мъж – защото вие го убеждавате, че той към този момент е задоволително добър във всичко. А мъжете се чувстват мощни и пълноценни тогава, когато има към какво да се стремят и какво да постигат. За да подбудите своето момче към рационализиране и блян към достижения, вие би трябвало да го насърчавате за неговите заслуги. Вместо да го засипвате с възхитителни обръщения, по-добре покажете на гостите вкъщи направените от сина ви самолети, красивите му рисунки, трофеите от футболни мачове.

“Вижте какво е направило моето момче! Гордея се с него! ” – това самопризнание и тези дума са най-силната мотивация за него.

Автор: Руслан Нарушевич, “12 загадок для мамы и папы ”

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР